Grundrecept, Övrigt, Surdegsbröd

Surdegspizza, bakad från grunden.

Surdegspizza, färdiga att äta.

En hembakad surdegspizza med frasig botten, mild mozzarella och färsk oregano. Gärna bakad i vedspisen. JA TACK!

Recept

ca 4 mindre surdegspizzor 

400 g ett stark vetemjöl t.ex vetemjöl special, tipo 00 eller Manitoba Cream

250 g vatten

80 g Surdegsgrund

2 msk olivolja

1/2 msk salt

valfri fyllning

Gör surdegspizza så här:

Blanda mjöl och vatten. Låt stå en timme.

Blanda i resten av ingredienserna.

Knåda degen i maskin 20 minuter eller låt degen bara vila 20 minuter i bunken.

Häll över degen i en inoljad plastlåda. Detta för att lättare se när degen jäst färdigt.

Därefter viker du degen genom att dra kanterna mot mitten. Jäs degen tills den ökat rejält i volym, ungefär dubblerats. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i flera timmar (Ca 4-6 h). Det är många faktorer som spelar in, temperatur i rummet, årstid, hur aktiv surdegen är, kvalité på mjöl m.m. Här måste du känna dig fram och detta är en avgörande faktor hur brödet blir. Vik degen ca tre-fyra gånger under jäsningens början med ca 30 minuters mellanrum.

Låt vila i kylen över natten, ska du vara senare på dagen så låter du degen vara kvar i kylen. (eller motsvarande)

När det är dags att grädda surdegspizza!

Sätt ugnen på högsta värmen med grillfunktion ca 40 minuter innan surdegspizzorna ska in. Har du en baksten eller ett bakstål lägger du samtidigt in detta i överst ugnen. Annars använder du dubbel plåt.

Vänd bunken med degen upp och ner på ett mjölat bakbord. Jag brukar ta ut 4 surdegspizzor på denna deg. Forma dem till runda degbullar och låt dem vila under tiden du plockar fram de ingredienser du vill ha.

Mjöla bakbordet ordentligt och forma försiktigt pizzan genom att dra ut kanterna runt om. Kavla inte pizzan då kan luften i degen försvinna och du får inte till de fina hålen i pizzakanterna lika lätt. Rör helt enkelt aldrig kanterna utan jobba från surdegspizzans mitt och sedan försiktigt utåt.

Tycker du degen fastnar använd mer mjöl.

Lägg nu en surdegspizza på en bakspade och lägg på fyllningen därefter, använd ett bakplåtspapper om du inte har någon bakspade. Klipp då pappret så att det inte sticker utanför pizzabottnen. Annars blir det kolsvart och börja ryka.

Lägg på det du tycker bäst om, torka av råvarorna så de inte är blöta. Lägg inte fyllningen längst ut på kanten. Spara de flesta ingredienser tills surdegspizzan kommit ut, räkor, skinka, oliver och kryddor t.ex blir torra och tråkiga i ugnen.

Baka en surdegspizza i taget.

Ut med surdegspizzan när den fått färg på kanterna och på med övriga ingredienser och kryddor.

Dra ett par varv på salt och -pepparkvarnen.

Min surdegspizza toppas med getost, valnötter, machesallad, honung, färsk oregano och mozzarella. Vilken är din?

Mozzarellan köper jag allra helst hos Abbe på hans lilla mejeri i Ronneby. https://www.visitblekinge.se/boka/se-gora/1872674/abbes-mejeri/detaljer

Du kanske också gillar…