Miss(lyckade) surdegsfrallor
Okej, så här gör jag inte när jag bakar med surdeg i vanliga fall! Herregud, allt blev fel! Men det blev superfina och goda ändå. Jag jag är rätt säker på varför. Jag hade en pigg och härlig surdegsgrund, fast den egentligen hade stått för länge. Läs vidare så ska jag berätta om dessa (miss)lyckade surdegsfrallor!
OBS! Detta recept är skrivet med viss ironi och beskriver ett sätt att baka som jag inte rekomenderar. Jag föreslår att du istället använder detta recept: Surdegsbröd – enkelt grundrecept med bilder
Recept på (miss)lyckade surdegsfrallor
400 g vetemjöl
100 g rågmjöl
280 g vatten
110 g surdeg
1/2 msk salt
Gör (inte) såhär:
Först blandar du 300 g vetemjöl och 280 g vatten och kommer sedan på att du inte har någon surdegsgrund klar att baka med. Det finns bara en trött, sur, liten kladd i kylen.
Då matar du på surdegsgrunden med nytt vatten och mjöl.
Sedan går du ut och fixa i trädgården hela dagen och kommer på senare på kvällen att du håller på att baka. Detta kommer innebär en redan ”peakad” surdegsgrund och en deg som autolyst i 6 h.
Då slänger du ner med surdegsgrunden i bunken. Jag har vanligtvis 80 g men eftersom det bara är ett par timmar till läggdags trycker du i hela 110 g surdegsgrund och 100 g rågmjöl.
Detta resulterar i en alldeles för lös deg så i med 100 g vetemjöl till och därefter saltet.
Sedan, in med degen i ugnen med bara lampan på, för att få lite fart i den. Hoppas den hinner jäsa upp!
Nu glömmer du alla vikningarna…
Degen kommer inte jäsa upp och du misstänker även att degen blivit något för varm. Men, men in med den i kylen över natten.
På morgonen kommer degen se mycket fin ut där den står i kylen. Dubblerats och strukturen kommer kännas bra.
Häll ut den, dela upp i frallor och släng in dem på bakstålet i en väl förvärmd ugn i 270 grader.
Nu kommer surdegsfrallorna svälla upp fint där inne i ugnen och efter ca 10 minuter tar du ut dessa varma, luftiga, härliga miss(lyckade) surdegsfrallor!
Supergoda! Trots alla fel…