”Jakten på stora hål” Jag tror de flesta av oss som bakar mycket bröd har varit där någon gång. Kampen och trixen för att få till stora hål i bröden. Några faktorer som jag tycker hjälper till är, att ha balanserad vattenmängd till det mjöl du använder, bearbeta degen väl, gärna i maskin minst 15 minuter och använd ett mjöl med starkt gluten. Och som alltid en väl tajmad jäsning. Lycka till, börja jaga!”
Recept
400 g vetemjöl med starkt gluten. ( ex. vetemjöl special, manitoba cream, Quana)
330 g vatten
80 g surdeg (här startar du en surdegsgrund )
1/2 msk salt
Blanda alla ingredienser utom saltet och låt stå en timme. Tillsätt salt och därefter kör du degen i maskin 15-20 minuter
Låt vila i kylen över natten (eller motsvarande)
När det är dags att grädda bröden. Sätt ugnen på 270 grader, ca 40 minuter innan bröden ska in. Har du en baksten eller ett bakstål lägger du samtidigt in detta i ugnen. Annars använder du en plåt.
Vänd bunken med degen upp och ner på ett mjölat bakbord. Knåda eller forma inte degen utan dela försiktigt med en degskrapa i så stora bitar du vill ha och lägg dem på ett bakplåtspapper. Jag brukar ta ut 8 små bröd på denna deg. Spruta lite vatten på bröden.
Lägg bakplåtspappret med bröden på stenen/stålet/plåten. Grädda tills de har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 10-15 minuter)
Lycka till!
bra-tips-vid-surdegsbak
Besök gärna mitt instagramkonto lisassmaskigabak