Grundrecept, Surdegsbröd

Surdegsbröd – enkelt grundrecept med bilder

Surdegsbröd - enkelt med bilder
Surdegsbröd – enkelt grundrecept med bilder

Jag får ofta frågan om hur man gör ett ”enkelt” surdegsbröd. Så jag tog fram receptet Surdegsbröd – enkelt grundrecept med bilder. Här har jag steg för steg beskrivit hur jag gör när jag bakar ett bröd på surdeg, på ett enkelt sätt. Sedan finns det massor med tips och trix för att utveckla surdegsbaket. Här på bloggen hittar du flera recept med spännande mjöl och smaker. Receptet på ”Surdegsbröd – enkelt grundrecept med bilder” är ett levande dokument som jag ibland ändrar för att ständigt förbättra receptet.

Recept på surdegsbröd – enkelt grundrecept med bilder

400 g vetemjöl

280-300 g vatten (om du är nybörjare så ta den mindre mängden vatten och pröva dig med tiden fram)

80 g surdeg Så här startar du en Surdegsgrund

1/2 msk salt

Lite olja till lådan surdegen jäser i.

Gör så här:

Viktigt! Se till att din surdegsgrund är bakklar. Det ser du genom att lägga en liten klick av den i ett glas med vatten. Flyter den så är den klar att baka på. Annars hittar du tips på vad du kan gör här:

Felsökning, surdegsgrund

Surdegsgrunden har dubblerats.

Ta först fram en bunke.

Ta fram en bunke.

Därefter, häll i vatten.

Häller i vatten.

Klicka i surdegen, den ska flyta på vattnet.

Klicka i surdegen, den ska flyta på vattnet.Surdegsbröd

Sedan, blanda i resten av ingredienserna.

Ingredienserna rörs ihop. Surdegsbröd

Låt stå 1 h.

Degen vilar. Surdegsbröd

Olja in en genomskinlig plastback. Detta är inte nödvändigt men du ser mycket lättare när degen jäst färdigt. För att underlätta ytterligare, sätt en markering vid degens höjd.

Plastbunke med olja i. Surdegsbröd

Vik kanterna på degen in mot mitten runt om. Gör samma procedur två gånger till med ca en halvtimmes mellanrum

Låt jäsa till dubbel storlek. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa 4-6 timmar.

Degen jäser till dubbel storlek. Surdegsbröd

Häll ut degen på en lätt mjölad bänk. Runddriv degen. Med det menas att ytan på degen ska spännas. (Tycker du det är svårt finns det många filmer på Youtube som beskriver detta.) Tänk på att hantera degen så försiktigt att du inte pressar ut luften men så pass ordentligt att du får en spänd yta. Det är viktigt att ytan på brödet blir ordentligt spänd. Detta för att degen ska lossna från bakduken och för att brödet ska expandera fint i ugnen.

Degen formas. Surdegsbröd

Lägg degen i en jäskorg med en mjölad handduk i, den spända sidan ska var nedåt. Denna sida är alltså brödets ovansida. Det går också bra att använda ett durkslag.

Degen jäser i jäskorg. Surdegsbröd

Låt nu brödet jäsa någon timme, mjöla ytan, lägg över handduken och in i kylen under natten.

Brödet har jäst färdigt. Surdegsbröd

På morgonen, nästa dag.

Sätt nu ugnen på max, (min går till 270 grader så det gräddar jag på) i ca 40 minuter innan brödet ska in. Sätt samtidigt in en baksten/bakstål/plåt/gjutgärnsgryta så den hinner bli riktigt varm.

Vänd därefter jäskorgen upp och ner på ett bakplåtspapper.

Vänder över brödet på ett bakplåtspapper. Surdegsbröd

Snitta nu brödet med ett rakblad eller en riktigt vass kniv.

Brödet är snittat. Surdegsbröd

Därefter, för försiktigt över brödet på bakstenen/bakstålet/plåten/gjutjärnsgrytan utan att bränna dig och sätt in brödet i ugnen. Spruta brödet med lite vatten. Grädda tills brödet har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 35-45 minuter)

Brödet är färdigt! Surdegsbröd - enkelt med bilder

Lycka till!

Här kan du läsa om fler tips vid surdegsbak.

Det mesta av mitt mjöl köper jag på Svensk eko marknad http://sem.e0.se/

Du kanske också gillar…