Julbrödens julbröd kommer här! Mäktigt stort med smak och doft av julens kryddor.
Bra att tänka på innan du börjar: Brödet är bakat på surdeg och nedanför receptet hittar du flera tips som är bra att du läser igenom innan du bakar.
Recept på ett stort julbröd
Fördeg
150 g surdeg
150 g grovt rågmjöl
150 g vatten
Bröddeg
450 g fördeg
2 dl russin
250 glögg
250 svagdricka eller glögg
200 g rågmjöl, gärna fullkorn
350 g vetemjöl special
20 g rapsolja
1 msk salt
1 tsk mald nejlika
Gör så här:
Fördeg
Blanda ingredienserna i en bunke och låt stå i rumstemperatur tills blandningen är bubblig och vuxit något i storlek. (ca 6 timmar men den kan stå längre än så).
Lägg samtidigt russinen i en skål och häll på glöggen så det täcker russinen.
Deg
Koka upp resten av glöggen (och svagdrickan) och häll kokande över rågmjölet.
Blanda sedan i fördegen tillsammans med alla ingredienser (2/3 av vetemjölet i en hushållsassistent.)
Fortsätt genom att hälla i mjölet tills du får en lös men spänstig deg.
Knåda i maskinen ca 10 min
Låt jäsa till dubbel storlek. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i ca i 4 timmar.
Vik degen en gång i timmen.
Vik in kanterna på brödet mot mitten en sista gång och forma till ett runt bröd.
Lägg brödet i en rund korg. Det går också bra att lägga brödet på en väl mjölad handduk i en bunke eller på annat sätt stötta upp degen under jäsningen. Låt jäsa 1-2 timmar eller under natten i på ett svalt ställe.
Sätt ugnen på 250-270 grader beroende på hur högt din ugn kan gå och placera samtidigt en gjutjärnsgryta i ugnen.
Stjälp upp brödet i en gjutjärnsgrytan och sätt in i ugnen igen.
Grädda tills brödet har en innetemperatur på minst 96-98 grader. (ca 50-60 minuter)
Skaffa en riktigt god julost och skär i tjocka skivor till brödet!
Bra tips vid surdegsbak