Detta är årets favorit julbröd! Kumminsmaken passar så bra tillsammans med julskinkan.
Bra att tänka på innan du börjar: Brödet är bakat på surdeg och nedanför receptet här hittar du flera tips som är bra att du läser igenom innan du börjar baka.
Recept på ett julbröd
Fördeg
75 g surdeg
75 g grovt rågmjöl
75 g vatten
Bröddeg
225 g fördeg
250 g svagdricka
400 g rågsikt
20 g rapsolja
1/2 msk salt
2 tsk kummin
1/2 dl mörk sirap
Gör så här:
Fördeg
Blanda ingredienserna i en bunke och låt stå i rumstemperatur tills blandningen är bubblig och vuxit i storlek. (ca 6 timmar men den kan stå längre än så).
Bröddeg
Blanda fördegen tillsammans med alla ingredienser (2/3 av rågsikten) i en hushållsassistent.
Fortsätt genom att hälla i mjölet tills du får en lös men spänstig deg.
Knåda i maskinen ca 10 min på låg hastighet.
Låt jäsa till dubbel storlek. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i ca i 4 timmar.
Vik degen ca tre gånger under jäsningen.
Vik in kanterna på brödet mot mitten en sista gång och forma till en limpa.
Lägg brödet i en jäskorg. Det går också bra att lägga brödet på en väl mjölad handduk i en bunke eller på annat sätt stötta upp degen under jäsningen. Låt jäsa 1-2 timmar eller under natten i på ett svalt ställe.
Sätt ugnen på 250-270 grader.
Stjälp upp brödet på en plåt och sätt in i ugnen.
Grädda tills brödet har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 35-45 minuter)
Rista in något fint mönster med ett rakblad på brödet!
Bra tips vid surdegsbak