Jag köpte mig ett gammeldags rånjärn för ett tag sedan och attans var roligt det är att göra rån! Strutar, korgar, flan, bara att sätta ingång! Går utmärkt att spara en en burk med lock.
125 g smör
1 dl florsocker
3 dl vetemjöl
2 dl vatten
1 krm vaniljpulver
En knivsudd salt
Gör såhär:
Smält smöret, spara ca 1/3 till pensling av järnet.
Blanda alla ingredienser.
Värm upp järnet ordentligt och tänk på att vända det om så båda sidor blir varma.
Pensla järnet med smält smör och klicka sedan en msk smör i järnet. Vänd efter halva tiden järnet på plattan.
Det går fort och det bränns lätt. Tar säkert ett litet tag innan du ”lär känna” ditt järn och spis. Smeten räcker till ca 15 rån, så ha gott om smet förberett.
Forma snabbt när det är klart, det stelnar fort.
Blir svårt att forma så tänk på att platta rån är lika goda.