Jag ÄLSKAR lakrits, det gör inte min man. Så det blir inte så ofta jag gör något med lakrits. Men denna gången blev det. Och vet ni? Han gilla dem!
Recept
200 g choklad
Innehåll
Fyllning Lakritskola
En halv sats av Godaste kolan
1 1/2 tsk lakritspulver
Koka kolan till 125 grader.
Fyllning Passionstryffel
50 g mörk choklad
35 g grädde
10 g rumsvarmt smör
15 g passionsfrukssaft
Koka upp grädden och häll den över den hackade chokladen. Rör ihop.
Tillsätt smöret och vispa ihop tryffeln och därefter häll i saften från passionsfrukten.
Låt fyllningarna svalna av innan du fyller pralinerna.
Jag använder en pralinform i hårdplast till mina praliner.
Du börjar att måla formen med chokladfärg. Du kan måla med pensel, med fingret, stänka eller hälla i färgen. Låt stelna. Det går bra att hoppa över målningen om du vill ha praliner utan mönster. Läs instruktionen till den chokladfärg du använder.
Smält chokladen genom att temperera den. Temperera Choklad
Häll choklad i formen så att alla hål blir fylla med choklad, använd gärna en sprits. Vänd formen upp och ner, skaka ur all överflödig choklad. Skrapa av formen med en palett eller degskrapa. Låt formen ligga 10 minuter upp och ner med ett par distanser under och skrapa bort överflödig choklad. Nu ska chokladen som är kvar i formen stelna under några timmar. Du ser att de är klara om de släpper lätt från formen.
(Börja med kolan och fyll till hälften och därefter passionstryffeln. )
Temperera resten av den mörka chokladen. Häll över formen och skrapa bort överflödig choklad. Låt chokladen stelna några timmar.
Vänd formen upp och ner och slå till den lätt i köksbänken. Om tempereringen nu lyckades har chokladen krympt något och lossnar lätt från formen. Sitter pralinerna fast så ställ in dem i frysen en stund och försök igen.
Förvara pralinerna lite svalare än rumstemperatur.