Chokladtryffel går variera i det oändliga. Här har jag gjort en med apelsin. För en barnförbjuden variant rekommenderar jag några droppar Cointreau.
Bra att tänka på innan du börjar: Temperera chokladen, verkar det krångligt så gör iallafall ett försök. Det blir så mycket vackrare. Misslyckas du är det inte värre än att du slösat lite tid, smaken är ändå densamma. Lyckas du med tempereringen så får du en blank och fin pralin som inte smälter lika lätt. Jag har en silikonform till pralinerna och skriver receptet utifrån det. Har du ingen sådan form så kan du rulla tryffeln när den svalnat och sedan doppa den i choklad. Eller ät den som den är. Temperera Choklad
Ett tips är att ha plasthandskar så slipper du fula fingeravtryck på dina praliner.
24 praliner
150 g mörk choklad
Apelsintryffel
200 g god choklad
50 g smör
150 g grädde
1 ekologisk apelsin
Häll choklad i formen så att alla hål blir fylla med choklad. Vänd formen upp och ner, skaka ur all överflödig choklad. Skrapa av formen med en palett, spackel eller degskrapa.
Nu ska chokladen stela och under tiden gör du fyllningen.
Bryt chokladen i små bitar och lägg i en skål. Värm grädden och smöret så det sjuder men inte kokar och slå över chokladen. Rör ner rivet skal från en apelsin.
Låt tryffeln svalna till ca 20 grader innan du fyller pralinskalen.
Spritsa i fyllningen i chokladskålarna i formen, lämna en millimeter upp till kanten.
Häll över resten av chokladen och skrapa igen över formen.
Låt stelna i kylskåpet och förvara dem sedan lite svalare än rumstemperatur. (ca 18 grader) De blir inte förstörda kylen men de blir lätt matta och lite gråa i färgen. Likaså kan de smälta i rumstemperatur och hållbarheten blir kortare där.
Vänd formen upp och ner. Om temperering nu lyckades har chokladen krympt något och lossnar lätt från formen.
Testa fler smaker på praliner som du hittar här på bloggen och gör en hel ask!