Ny favorit! Älskar nötter, älskar choklad. Det kan bara bli bra! Egentligen behöver du köra nötterna så länge i mixern att de börjar ge ifrån sig oljan. Men min lilla dotter låg och sov så jag tillsatte helt enkelt olja och körde nötterna bara så pass länge att de hackades fint. Pralin – nötkräm kommer här!
Till skal
250 g mörk choklad
Fyllning
200 g hasselnötter
200 g ljus choklad
1 knivsudd vaniljpulver
1 kram salt
Såhär gör du pralin – nötkräm
Jag använder en pralinform i hårdplast till mina praliner.
Du börjar att måla formen med chokladfärg. Du kan måla med pensel, med fingret, stänka eller hälla i färgen. Låt stelna. Det går bra att hoppa över målningen om du vill ha praliner utan mönster. Läs instruktionen till den chokladfärg du använder.
Smält chokladen genom att temperera den. Temperera Choklad
Häll choklad i formen så att alla hål blir fylla med choklad, använd gärna en sprits. Vänd formen upp och ner, skaka ur all överflödig choklad. Skrapa av formen med en palett eller degskrapa. Låt formen ligga 10 minuter upp och ner med ett par distanser under och skrapa bort överflödig choklad. Nu ska chokladen som är kvar i formen stelna under några timmar. Du ser att de är klara om de släpper lätt från formen.
Rosta hasselnötterna i en stekpanna. Lägg dem i en handduk och gnugga av skalen. Mixa nötterna fint i en matberedare. Smält chokladen och tillsätt i den. Låt resten av ingredienserna gå i och kör ihop till en kräm. Pralin – nötkräm, kommer här!
Temperera resten av den mörka chokladen. Häll över formen och skrapa bort överflödig choklad. Låt chokladen stelna några timmar.
Vänd formen upp och ner och slå till den lätt i köksbänken. Om tempereringen nu lyckades har chokladen krympt något och lossnar lätt från formen. Sitter pralinerna fast så ställ in dem i frysen en stund och försök igen.
Förvara pralinerna lite svalare än rumstemperatur.
Lisas smaskiga bak är en blogg som drivs av mig Lisa Mattsson. Här hittar du massa smaskiga recept och de flesta har jag skrivit själv. Några recept har jag lånat men då berättar jag såklart från vem. Bland recepten hittar du det mesta i bakväg men jag har två specialområden som jag brinner lite extra för. Det ena är att baka med surdeg och det andra är att göra praliner. Du är alltid välkommen att höra av dig om du har funderingar kring recepten eller om du vill ha några tips. Jag har ett Instagramkonto och jag blir glad om du går in och följer mig www.instagram.com/lisassmaskigabak. Alternativt är du välkommen att följa mig på facebook. Sök på Lisas smaskiga bak så syns vi där.Har du testat detta smaskiga recept?