Denna fyllning är även perfekt som strössel till glass, fruktsallad eller till en fin dessert. Du följer receptet men utesluter grädden. Alltså när den har gått klart i ugnen, så är den klar att användas. Supergott! Här följer ett fantastisk recept, pralin med ugnsbakad, vit choklad.
24 praliner ca 8 g
Till skal
200 g mörk choklad
Fyllning till pralin med ugnsbakad, vit choklad.
300g vit choklad
80g vispgrädde.
Jag använder en pralinform i hårdplast till mina praliner.
Lägg den vita chokladen på ett bakplåtspapper och kör i ugnen på 125 grader i ca 30 minuter. Rör med jämna mellanrum.
Värm grädden och tillsätt denna under mixning.
Kör chokladen med en mixerstav och tillsätt salt.
Du börjar att måla formen med chokladfärg. Du kan måla med pensel, med fingret, stänka eller hälla i färgen. Låt stelna. Det går bra att hoppa över målningen om du vill ha praliner utan mönster. Läs instruktionen till den chokladfärg du använder.
Smält chokladen genom att temperera den. Temperera Choklad
Häll choklad i formen så att alla hål blir fylla med choklad, använd gärna en sprits. Vänd formen upp och ner, skaka ur all överflödig choklad. Skrapa av formen med en palett eller degskrapa. Låt formen ligga 10 minuter upp och ner med ett par distanser under och skrapa bort överflödig choklad. Nu ska chokladen som är kvar i formen stelna under några timmar. Du ser att de är klara om de släpper lätt från formen.
Temperera resten av den mörka chokladen. Häll över formen och skrapa bort överflödig choklad. Låt chokladen stelna några timmar.
Vänd formen upp och ner och slå till den lätt i köksbänken. Om tempereringen nu lyckades har chokladen krympt något och lossnar lätt från formen. Sitter pralinerna fast så ställ in dem i frysen en stund och försök igen.
Förvara pralinerna lite svalare än rumstemperatur.
Lisas smaskiga bak är en blogg som drivs av mig Lisa Mattsson. Här hittar du massa smaskiga recept och de flesta har jag skrivit själv. Några recept har jag lånat men då berättar jag såklart från vem. Bland recepten hittar du det mesta i bakväg men jag har två specialområden som jag brinner lite extra för. Det ena är att baka med surdeg och det andra är att göra praliner. Du är alltid välkommen att höra av dig om du har funderingar kring recepten eller om du vill ha några tips. Jag har ett Instagramkonto och jag blir glad om du går in och följer mig www.instagram.com/lisassmaskigabak. Alternativt är du välkommen att följa mig på facebook. Sök på Lisas smaskiga bak så syns vi där.