Jag har ändrat i mina pralinrecept, jag adderar något mer grädde i fyllingen. Detta för att få en fyllning som lättare flyter ut i skalet och därmed blir enklare att locka. I detta recept, pralin -lime, tillsätter jag även lite limejuice så jag fick en ännu mer flytande fyllning. Och supergod blev den!
Till skalet
350 g mörk choklad
Till fyllningen
100 g vit choklad
100 g grädde
20 g smör
Skalet och saften av en lime
Så här gör du pralin – lime
Jag använder en pralinform i hårdplast till mina praliner.
Du börjar att måla formen med chokladfärg. Du kan måla med pensel, med fingret, stänka eller hälla i färgen. Låt stelna. Det går bra att hoppa över målningen om du vill ha praliner utan mönster. Läs instruktionen till den chokladfärg du använder.
Smält chokladen genom att temperera den. Temperera Choklad
Häll choklad i formen så att alla hål blir fylla med choklad, använd gärna en sprits. Vänd formen upp och ner, skaka ur all överflödig choklad. Skrapa av formen med en palett eller degskrapa. Låt formen ligga 10 minuter upp och ner med ett par distanser under och skrapa bort överflödig choklad. Nu ska chokladen som är kvar i formen stelna under några timmar. Du ser att de är klara om de släpper lätt från formen.
Nu gör du fyllning. Häll hackad vit choklad i en skål. Koka upp grädde tillsammans med lime och häll över chokladen. Tillsätt smör och mixa några minuter.
Temperera resten av den mörka chokladen. Häll över formen och skrapa bort överflödig choklad. Låt chokladen stelna några timmar.
Vänd formen upp och ner och slå till den lätt i köksbänken. Om tempereringen nu lyckades har chokladen krympt något och lossnar lätt från formen. Sitter pralinerna fast så ställ in dem i frysen en stund och försök igen.
Förvara pralinerna lite svalare än rumstemperatur.
———————————————–Lisas smaskiga bak är en blogg som drivs av mig Lisa Mattsson. Här hittar du massa smaskiga recept och de flesta har jag skrivit själv. Några recept har jag lånat men då berättar jag såklart från vem. Bland recepten hittar du det mesta i bakväg men jag har två specialområden som jag brinner lite extra för. Det ena är att baka med surdeg och det andra är att göra praliner. Du är alltid välkommen att höra av dig om du har funderingar kring recepten eller om du vill ha några tips. Jag har ett Instagramkonto och jag blir glad om du går in och följer mig . www.instagram.com/lisassmaskigabak Alternativt är du välkommen att följa mig på facebook. Sök på Lisas smaskiga bak så syns vi där.Har du testat detta smaskiga recept? Pralin – after eight