Pepparkaka med riktig peppar, så gott med styrkan från kryddorna! Denna kaka är praktisk att ha hemma i jultid. Jag har rullen med deg i frysen och tar upp den, skär några skivor och gräddar i ungen om vi får spontana gäster. Roligt att kunna bjuda på nybakat på bara 10 minuter och vilken ljuvlig doft det sprider i hela huset.
Bra att tänka på innan du börjar: När du gräddar pepparkakorna så håll superkoll. Det tar sekunder från dess att de är klara tills de är brända!
Recept
5 dl mjöl
1 dl socker
1 dl sirap
200 g smör
2 msk kanel
1 1/2 msk mald nejlika
1 1/2 msk ingefära
2 tsk pomeransskal
1 tsk bikarbonat
1-2 st chilli beroende på styrka (smaka av degen)
2 dl mandel
Så här gör du
Rör i hop smör och socker eller kör det i matberedaren.
Hacka mandel grovt och rör ber.
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta i hop till en deg.
Forma degen till en rulle och klä den i plastfolie.
Låt vila i kylen en timme eller halva tiden i frysen.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär med en vass kniv så tunna pepparkakor som du vill ha och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda ca 5 minuter och håll uppsikt hela tiden. Det går väldigt snabbt att bränna en hel plåt.
Denna pepparkaka med lite hetta är perfekt tillsammans med en god ost!