Påsken är bra, för då kan jag göra massa praliner! Denna söta, lilla påskpralin med havtorn har jag fyllt med vit choklad och havtorn från grannens träd.
200 g mörk choklad
Fyllning, påskpralin med havtorn
120 g vit choklad
60 g grädde
130 g havtorn som kokas ner och silas till 30 g juice.
Jag använder en pralinform i hårdplast till mina praliner.
Du börjar att måla formen med chokladfärg. Du kan måla med pensel, med fingret, stänka eller hälla i färgen. Låt stelna. Det går bra att hoppa över målningen om du vill ha praliner utan mönster. Läs instruktionen till den chokladfärg du använder.
Smält chokladen genom att temperera den. Temperera Choklad
Häll choklad i formen så att alla hål blir fylla med choklad, använd gärna en sprits. Vänd formen upp och ner, skaka ur all överflödig choklad. Skrapa av formen med en palett eller degskrapa. Låt formen ligga 10 minuter upp och ner med ett par distanser under och skrapa bort överflödig choklad. Nu ska chokladen som är kvar i formen stelna under några timmar. Du ser att de är klara om de släpper lätt från formen.
Fyllningen gör du precis innan den ska i pralinerna.
Först kokar du havtorn med någon enstaka msk vatten och pressa sedan genom en sil.
Sedan hackar du den vita chokladen och lägger den i en skål.
Koka därefter upp grädde tillsammans med havtornsjuice och sedan häller du den över chokladen och rör till en jämn smet.
Temperera resten av den mörka chokladen. Häll över formen och skrapa bort överflödig choklad. Låt chokladen stelna några timmar.
Vänd formen upp och ner och slå till den lätt i köksbänken. Om tempereringen nu lyckades har chokladen krympt något och lossnar lätt från formen. Sitter pralinerna fast så ställ in dem i frysen en stund och försök igen.
Förvara pralinerna lite svalare än rumstemperatur.
Temperera Choklad
Jag köper oftast choklad och formar på https://www.marron.se/
Lisas smaskiga bak är en blogg som drivs av mig, Lisa Mattsson. Här hittar du massa smaskiga recept, de flesta har jag skrivit själv och andra har jag lånat , då berättar jag såklart från vem. Bland recepten så hittar du det mesta men jag har två områden som jag brinner lite extra för. Det ena är att baka med surdeg och det andra är att göra praliner. Du är alltid välkommen att höra av dig om du har funderingar kring recepten eller om du vill ha några tips. Jag har dessutom ett www.instagram.com/lisassmaskigabakwww.facebook.com/lisassmaskigabak som jag blir glad om du går in och följer. Alternativt är du välkommen att följa mig på facebook. Sök på Lisas smaskiga bak och så syns vi där!