Nybakat, rykande färskt bröd till frukost! Det är svårslaget men faktiskt väldigt lätt. Med detta kalljästa knapriga, grytbröd är arbetsinsatsen minimal men smaken och upplevelsen fantastisk.
Bra att veta innan du börjar: Receptet är skrivet och bakat efter vikt men jag skriver även några mått i volym om du inte har en våg hemma. Se till att ugnen och grytan är riktigt varma när du sätter in brödet så får du en härligt god skorpa.
Recept:
500 g (5 dl) vatten
14 g (1 pkt) torrjäst
1 msk salt
350 g (ca 6 dl ) vetemjöl special
350 g (ca 6 dl) grovt rågmjöl
Så här gör du:
På kvällen
Blanda alla torra ingredienser men spara hälften av mjölet.
Tillsätt vätskan
Häll i resten av mjölet eller så mycket du behöver för att få en elastisk och fin deg. Den ska inte lossna från kanterna i maskinen, utan vara lite klibbig. Kör degen 20-30 minuter i maskinen.
Lägg degen i en oljad bunke i kylen och täck över med plast.
På morgonen
Ta fram degen och sätt ugnen på 270 grader. Sätt samtidigt in grytan i ugnen.
Låt ugnen bli ordentligt varm, ca 15 min.
Ta ut grytan, strö lite mjöl i botten och häll i degen.
Sänk till 250 grader och grädda i ca 50 minuter. (eller till brödet har en temperatur på ca 98 grader) Vill du ha mer färg på brödet tar du av locket de sista 10 minuterna.
Ät med en stark, god ost och njut!