Vilka underbara tillgångar vi har i våra svenska trädgårdar, alla dessa frukter och bär. Något som jag gör varje år är äppelmos, helt osötad. Äpplena tycker jag är tillräckligt söta så att tillsätta socker känns onödigt. Eftersom den är osötad håller den inte så länge utan jag fryser in den. Sedan är det bara att använda på gröten, i filen, som barnmat eller som här, i muffins. Äppelringarna på bilden är också från äpple på tomten som jag torkat.
Bra att tänka på innan: Äppelmoset som jag använder har jag kokat och kryddat med kanel och kardemumma så det ger extra smak på muffinsen. Så smaka av smeten och krydda med lite extra kanel och kardemumma om du tycker det behövs.
Till ca 12 muffins:
2 ägg
2 dl socker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g smör
1 1/2 dl mjölk
1 dl äppelmos
2 msk kanel
1 tsk stött kardemumma
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Placera ut muffinsformar på en plåt.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt kanel, kardemumma och äppelmos.
Häll i mjölken
Blanda mjöl och bakpulver väl och rör ner i smeten.
Smält smöret i en kastrull och rör ner i smeten.
Häll upp smet till hälften i formarna.
Om du vill lyxa till muffinsen lite mer, toppa med lite frosting eller grädde!