Mördeg, sockerkaka och vetedeg. Har du tre bra recept på dessa så kan du baka nästan allt. Här kommer ett bra recept på mördeg. Och på bloggen hittar du många recept på kakor som bygger på denna goda, enkla mördeg.
Jag gör mördegen på en klassisk 1-2-3 deg (en del socker, två delar smör, tre delar vetemjöl) Det blir jättebra men det är viktigt att inte överarbeta degen.
Med strösocker blir kakorna lite knaprigare medan florsocker ger en sandigare konsistens men är lättare att blanda till deg.
Recept:
100 g ( 1 dl) socker
200 g smör
300 g ( 5 dl) vetemjöl
Och ett ägg för konsistensen
Rör i hop alla ingredienser utom ägget, går bra i hushållsmaskinen men överarbetar inte degen! Arbeta försiktigt in ägget tills en bra konsistens.
Låt degen vila i kylen.
Vill du baka kakor direkt så går det bra, då låter du kakorna vila i kylen istället. Sedan gräddar du dem när de kallnat ordentligt på 175 grader
Om du gör denna mängden får du lite över som du kan lägga i frysen och ta fram vid ett senare tillfälle.