Mazariner, vilka underbart god tantkakor! Och vilken skillnad det är att få njuta av en hembakad mazarin mot en köpemazarin. Är det ens samma kaka? Ännu godare blir det om du gör mandelmassan själv. Superenkelt, tar inte mer än 5 minuter om du har allt hemma. Här hittar du ett jättebra recept på mandelmassa.
Bra att veta innan du börjar: Att baka mazariner består av fyra steg och du bestämmer själv hur mycket du vill göra själv. 1. Mördegen 2. Fyllningen 3. Gräddningen 4. Glasyren. I mitt recept gör jag allt från grunden men ger tips på var du kan hitta genvägar.
Du behöver aluminiumformar till mazarinerna.
Recept för 12 mazariner
100 g (1 dl) socker
325 g smör
300 g (5 dl) vetemjöl
250 g mandelmassa
2 ägg
Mördegen
Denna gör jag på en klassisk 1-2-3 deg (en del socker, två delar smör, tre delar vetemjöl)
Om du gör denna mängden får du lite över som du kan lägga i frysen och ta fram vid ett senare tillfälle.
100 g ( 1 dl) socker
200 g smör
300 g ( 5 dl) vetemjöl
Och ett ägg för konsistensen
Rör ihop alla ingredienser utom ägget, går bra i hushållsmaskinen men överarbeta inte degen! Arbeta försiktigt in ägget till en bra konsistens.
Låt degen vila och bli kall i kylen.
Kavla ut den kylskåpskalla degen ca 2 mm tjock. Tryck ut cirklar med ett glas. Lägg i aluminiumformarna och tryck ut degen i formen. Skär av kanterna med en kniv. Ställ i kylen under tiden du gör fyllningen.
Fyllning
250 g mandelmassa (Jag rekommenderar att du gör den själv men det går såklart att köpa. Recept på Mandelmassa)
125 g smör
2 ägg
Rör samman alla ingredienser till en smet och fyll en spritspåse.
Fyll upp med mandelmassefyllning upp till 2/3 av formen.
Grädda i ugnen på 190 grader i 20 minuter.
Låt mazarinerna svalna.
Glasyren
Den klassiska glasyren är ett lager tjockt flosockertäcke. Men vill man ha en mindre söt variant går det bra att bara pudra lite florsocker över.
2 dl florsocker
2 msk vatten.
Rör samman och bre över mazarinen.
Låt den stelna.
Mazariner kan du variera i det oändliga. Testa fler sorter!