Moussetårtor är så roliga att göra! Enklare än det ser ut och kan pyntas i det oändliga. De går att förbereda långt innan och kan frysas fram till några timmar innan servering. Lägg på garneringen precis innan du ska ställa fram tårtan.
Bra att veta innan du börjar: Det är viktigt att du får en så jämn yta som möjligt. Använd därför plastremsor runt kanten eller silikonformar om du har möjlighet till det, för bäst resultat.
Du behöver två formar, en lite mindre och en större. Den mindre använder du till att göra botten och den större till själva tårtan.
Tårtbotten Kladdkaka
2 ägg
2 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 krm vaniljpulver
4 msk kakao
100 g smör
Gör såhär:
Sätt ugnen på 150 grader.
Klä en form med bakplåtspapper, använd gärna en springform.
Vispa ägg och socker lätt.
Blanda mjöl, vaniljpulver och kakao väl och sikta ner i smeten.
Smält smöret i en kastrull och rör ner i smeten.
Häll i den mindre formen.
In i ugnen och grädda ca 35 min.
Låt svalna och ställ botten i den större formen.
Mangomousse
200 g tärnad mango
5 gelatinblad
4 dl naturell yoghurt
2 dl vispgrädde
1 1/2 dl florsocker
Lägg gelatinbladen i vatten.
Mixa mangon och värm den i en kastrull.
Krama ur gelatinbladen och rör ner i mangon så att de löser sig.
Blanda florsocker och yoghurt i en bunke och tillsätt mangon försiktigt, lite i taget.
Vispa grädden löst, den ska vara lite lösare än grädde brukar vara på tårtor. Visar du den för hård blir moussen lätt grynig. Vänd ner i smeten.
Häll smeten i den form där kladdkakan är gräddad. Ställ sedan i i frysen.
Choklad- och karamellmousse
200 g choklad. Jag använder en vit choklad med karamellsmak som heter GOLD, den finns på marron.se. Du kan använda vanlig vit choklad och sedan smaksätta moussen med några matskedar kolasås.
3 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
lite salt
Gör såhär:
Lägg gelatinbladen i vatten.
Hacka chokladen och lägg i en bunke.
Koka upp 1 dl grädde i en liten kastrull. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner i grädden. Rör tills gelatinet är helt upplöst och häll över den hackade chokladen.
Vispa grädden löst och vänd ner chokladsmeten i grädden. Den får inte vara för varm, då skär sig grädden.
Släng i två nypor salt.
Ta ut formen med mangomousse ur frysen och ställ i den i mitten på den större formen. Fyll på med resten av denna moussen.
Chokladdekoration
Häll upp kallt vatten i en kanna.
Smält ca 200 g mörk choklad. Lägg chokladen i en spritspåse och spritsa ner chokladen i vattnet. Ta upp den försiktigt och låt den torka på ett papper.
Dekorera med chokladen och blommor eller något annat fint.
Om du får mousse över så frys in denna i portionsskålar i glas så har du en god dessert till ett annan tillfälle. Toppa med lite bär!