Jag kallar denna för Mammans limpa. Varför? Jo barnen vill ha ett ljust bröd och mamman vill ha ett gott. Och det går att finna, denna kombinationen. Varsågoda.
270 g vetemjöl special
130 g fint dinkelmjöl
270 g vatten
1/2 msk salt
80 g surdegsgrund
Såhär gör du Mammans limpa
Häll ut degen försiktigt på bakbordet och vik in kanterna mot mitten igen så att degen spänns på undersidan. Vänd sedan brödet om så att den runda, spända sidan hamnar uppåt. Dra försiktigt händerna runt brödets nedre kant för att forma den rund och fin. Tänk på att hela tiden hantera brödet försiktigt så att du inte pressar ut luften men ändå så kraftigt att ytan blir spänd på degen. Detta kallas runddriva.
Lägg brödet i en jäskorg med en mjölad handduk och den spända sidan nedåt. Denna sida är alltså brödets ovansida. Det går också bra att lägga brödet på en väl mjölad handduk i en bunke eller på annat sätt stötta upp degen under jäsningen.
Låt jäsa ca 1 timme innan det åker in i kylen för jäsning under natten.
När det är dags att grädda brödet, sätt ugnen på 270 grader, ca 40 minuter innan brödet ska in. (Om du vill grädda i en gjutjärnsgryta , sätt in denna nu.)
Precis innan brödet ska in i ugnen så ta ut det från kylen, vänd jäskorgen/bunken upp och ner på ett bakplåtspapper och snitta brödet med ett vasst rakblad. Spraya brödet med lite vatten.
Använd en helst bakspade för att föra in brödet i ugnen, då blir snitten bäst. Spruta lite vatten på brödet. (Eller lägg brödet i gjutjärnsgrytan.)
Grädda tills brödet har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 35-45 minuter)
Lycka till!
bra-tips-vid-surdegsbak
Besök gärna mitt instagramkonto lisassmaskigabak
Jag köper oftast mitt mjöl på http://sem.e0.se/
Surdegsgrund, så här gör du.
Lisas smaskiga bak är en blogg som drivs av mig Lisa Mattsson. Här hittar du massa smaskiga recept, de flesta har jag skrivit själv, andra har jag lånat. Bland recepten så hittar du det mesta men jag har två områden som jag brinner lite extra för. Det är att baka med surdeg och att göra praliner. Du är alltid välkommen att höra av dig om du har funderingar kring recepten eller om du vill ha några tips. Jag har också ett Instagramkonto som jag blir glad om du går in och följer. Eller så är du välkommen att följa mig på facebook. Sök på Lisas smaskiga bak så syns vi där!