Handen på hjärtat så är jag verkligen inte förtjust i alkoholfri glögg. det smakar mest som varm saft. Men i ett julbröd blir det perfekt! De syrliga lingonen bryter av fint.
Bra att tänka på innan du börjar: Brödet är bakat på surdeg och nedanför receptet här hittar du flera tips som är bra att du läser igenom innan du börjar baka.
Recept
Fördeg
75 g surdeg
75 g grovt rågmjöl
75 g vatten
Bortgöring
225 g fördeg
250 g glögg
200 g ölandsvete (Jag maler detta själv och har du inte den möjligheten ersätt med ett vetemjöl med fullkorn)
200 g vetemjöl special
20 g rapsolja
1/2 msk salt
1 dl lingon
Gör så här:
Fördeg
Blanda ingredienserna i en bunke och låt stå i rumstemperatur tills blandningen är bubblig och vuxit i storlek. (ca 6 timmar men den kan stå längre än så).
Bortgöring
Blanda fördeg tillsammans med alla ingredienser (2/3 av mjölet) i en hushållsassistent.
Fortsätt genom att hälla i mjölet tills du får en lös men spänstig deg.
Knåda i maskinen ca 10 min på låg hastighet.
Låt jäsa till dubbel storlek. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i ca i 4 timmar.
Vik degen ca tre gånger under jäsningen.
Vik in kanterna på brödet mot mitten en sista gång och forma till en limpa.
Lägg brödet i en jäskorg. Det går också bra att lägga brödet på en väl mjölad handduk i en bunke eller på annat sätt stötta upp degen under jäsningen. Låt jäsa 1-2 timmar eller under natten i på ett svalt ställe.
Sätt ugnen på 250-270 grader.
Stjälp upp brödet på en plåt och sätt in i ugnen.
Sänk temperaturen när brödet fått färg.
Grädda tills brödet har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 35-45 minuter)
Perfekt att ge bort som julgåva insvept i en fin kökshandduk!
Bra tips vid surdegsbak