Alla i familjen älskade dessa havrebitar på surdeg! Går utmärkt att göra på havregrynsgröt också men då får du ta mindre vatten i degen.
340 g vetemjöl
50 havregryn
300 g vatten
80 g surdeg
1/2 msk salt.
Havregryn till tripping
Såhär gör du havrebitar på surdeg.
Låt vila i kylen över natten (eller motsvarande)
När det är dags att grädda bröden. Sätt ugnen på 270 grader, ca 40 minuter innan bröden ska in. Har du en baksten eller ett bakstål lägger du samtidigt in detta i ugnen. Annars använder du en plåt.
Vänd bunken med degen upp och ner på ett mjölat bakbord. Knåda eller forma inte degen utan dela försiktigt med en degskrapa i så stora bitar du vill ha och lägg dem på ett bakplåtspapper. Jag brukar ta ut 8 små bröd på denna deg. Spruta lite vatten på bröden.
Lägg bakplåtspappret med bröden på stenen/stålet/plåten. Grädda tills de har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 10-15 minuter)
Lycka till!
bra-tips-vid-surdegsbak
Besök gärna mitt instagramkonto lisassmaskigabak
Lisas smaskiga bak är en blogg som drivs av mig Lisa Mattsson. Här hittar du massa smaskiga recept och de flesta har jag skrivit själv. Några recept har jag lånat men då berättar jag såklart från vem. Bland recepten hittar du det mesta i bakväg men jag har två specialområden som jag brinner lite extra för. Det ena är att baka med surdeg och det andra är att göra praliner. Du är alltid välkommen att höra av dig om du har funderingar kring recepten eller om du vill ha några tips. Jag har ett Instagramkonto och jag blir glad om du går in och följer mig www.instagram.com/lisassmaskigabak. Alternativt är du välkommen att följa mig på facebook. Sök på Lisas smaskiga bak så syns vi där.Har du testat detta smaskiga recept? Snabbaste surdegsbaugetterna