Det är slutet på oktober månad. Alla hemskheter som nu förtiden följer med denna tid gör att det inte är min favorithögtid. Men en lagom halloween-inspirerad, oläskig puma finns det alltid plats med på matbordet hos oss i dessa hösttider.
200 g Vetemjöl special
200 g Ljust dinkelmjöl
300 g morotsjuice
80 g surdeg
1/2 msk salt
Vik degen genom att dra kanterna mot mitten. Jäs degen tills den ökat rejält i volym, ungefär dubblerats. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i flera timmar. (Ca 4-8h) Det är många faktorer som spelar in, temperatur i rummet, årstid, hur aktiv surdegen är, kvalité på mjöl m.m. Här måste du känna dig fram och detta är en avgörande faktor hur brödet blir. Börja med att låta degen vila en timme. Vik degen sedan ca tre-fyra gånger under jäsningens första med ca 30 minuters mellanrum.
Häll ut degen försiktigt på bakbordet och vik in kanterna mot mitten igen så att degen spänns på undersidan. Vänd sedan brödet om så att den runda, spända sidan hamnar uppåt. Dra försiktigt händerna runt brödets nedre kant för att forma den rund och fin. Tänk på att hela tiden hantera brödet försiktigt så att du inte pressar ut luften men ändå så kraftigt att ytan blir spänd på degen. Detta kallas runddriva.
Klipp längder av steksnöre eller annat snöre som går att använda tillsammans med livsmedel. Lägg snörena i kors i en jäskorg med en mjölad handduk i. .
Lägg i brödet och knyt nu snörena runt brödet.
Låt jäsa ca 1 timme innan det åker in i kylen för jäsning under natten.
När det är dags att grädda brödet, sätt ugnen på 270 grader, ca 40 minuter innan brödet ska in. (Om du vill grädda i en gjutjärnsgryta , sätt in denna nu.)
Precis innan brödet ska in i ugnen så ta ut det från kylen, vänd jäskorgen/bunken upp och ner på ett bakplåtspapper och snitta brödet med ett vasst rakblad. Spraya brödet med lite vatten.
Använd en helst bakspade för att föra in brödet i ugnen, då blir snitten bäst. Spruta lite vatten på brödet. (Eller lägg brödet i gjutjärnsgrytan.)
Grädda tills brödet har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 35-45 minuter)
Lycka till!
Besök gärna mitt instagramkonto lisassmaskigabak