Surdegsbröd

Grovt surdegsbröd med oregano

Ett gott surdegsbröd på råg som passar perfekt till en italiensk buffé. Brödet har en tydlig smak av oregano och är även gott till varma mackor då det får en liten pizzakänsla.

Bra att veta innan du börjar: Nedanför detta recept hittar du flera bra tips som är bra när du bakar surdegsbröd och som jag rekommenderar att du läser innan du börjar med detta recept.

Recept

Fördeg

75 g rågkross

75 g vatten

75 g surdegsgrund

Deg

225 g fördeg

250 g (5 dl) kallt vatten

1/2 msk salt

1/2 kruka färsk oregano

ca 150 g vetemjöl special

ca 250 g valfritt rågmjöl (jag har använt ett egenmalt mjöl med 100% fullkorn)

Gör så här:

Fördeg

Blanda ingredienserna i en bunke och låt stå i rumstemperatur tills blandningen är bubblig och vuxit något i storlek.  (ca 6 timmar men den kan stå längre än så).

Deg

Blanda fördeg, vatten, salt, oregano och 2/3 av mjölet i en hushållsassistent. (Har du ingen assistent kan du använda degkrokarna till elvispen. Väljer du att knåda för hand får du hålla på längre.)

Fortsätt genom att hälla i mjölet tills du får en lös men spänstig deg.

Fortsätt knåda i maskinen ca 10 min

Låt jäsa till dubbel storlek. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att du ska jäsa degen i ca i 4 timmar.

Vik degen en gång i timmen.

Vik in kanterna på brödet mot mitten en sista gång och  baka ut till en limpa.

Lägg limpan i en korg. Det går också bra att lägga degen på en väl mjölad handduk i en bunke eller på annat sätt stötta upp degen under jäsningen. Låt jäsa 1-2 timmar eller under natten i kylen.

Sätt ugnen på 250-270 grader beroende på hur högt din ugn kan gå.

Snitta brödet med ett rakblad och stjälp upp brödet på en plåt och sätt in i ugnen när den är riktigt het.

Grädda tills brödet har en innetemperatur på minst 96-98 grader. (ca 35-45 minuter)

Gör brödet innan du ska ha gäster så sprid en underbar doft i hemmet!

 

Tips när du bakar surdegsbröd

Du kanske också gillar…