Bröd med jäst

Grovt rågbröd i gryta

Ett gott bröd bakat på råg passar bra till både frukost, till en god gryta eller varm soppa. Detta bröd är bakat i en gryta vilket gör att skorpan blir underbart frasig och knaprig.

Bra att tänka på innan du börjar: Detta bröd ska bara jäsa en gång så se till att det verkligen få tid till att jäsa till dubbel storlek.

Jag bakar oftast på mjöl som jag själv malt och olika mjöl tar upp olika mycket vatten. Det går därför inte att säga exakt hur mycket mjöl du ska ha i degen. Här behöver du känna dig fram.

Recept:

500 g (5 dl) vatten

14 g (1 pkt) torrjäst

300 g (ca 6 dl ) rågsikt

400 g (ca 6 dl) grovt rågmjöl

1 msk salt

1 tsk brödkryddor

Så här gör du:

Blanda alla torra ingredienser men spara hälften av mjölet.

Tillsätt vätskan

Häll i resten av mjölet eller så mycket du behöver för att få en fin deg. Den ska inte lossna från kanterna i maskinen, utan vara lite klibbig. Kör degen några minuter i maskinen eller knåda för hand.

Jäs en timme eller till dubbel storlek

Sätt ugnen på 270 grader. Sätt samtidigt in grytan i ugnen.

Låt ugnen bli ordentligt varm, ca 15 min.

Forma brödet och lägg i grytan.

Sänk till 250 grader och grädda i ca 40 minuter. (eller till brödet har en temperatur på ca 98 grader)

Vill du ha mer färg på brödet tar du av locket de sista 10 minuterna.

Njut av ett gott och nyttigt bröd!

Du kanske också gillar…