Surdegsbröd

Grovt bröd i form


Ursprunget till detta bröd bakade min man ofta när vi precis hade träffats. Då gjorde han det efter Leilas recept med bakpulver. Nu är det uppdaterat och bakas på surdeg. Mycket gott!

Recept

4 dl fullkornsmjöl

2 dl vetemjöl

2 dl rågkross

1 dl havregryn

3 dl yoghurt

Ca 3 dl ljummet vatten

1 dl linfrö

1 dl solrosfrö

1 dl nötter

1 dl russin

1/2 dl fikon

1 msk salt

2 tsk brödkryddor

100 g surdeg

Gör så här:

Rosta fröerna i en torr stekpanna.

Blanda alla ingredienserna i en bunke.

Tillsätt vatten om det behövs tills du får en kladdig smet som du kan ”klicka” ner i en form. Det beror på vilket mjöl du använder, hur det suger upp vatten.

Häll över i en bakform och låt stå i ca 6 timmar.

Ställ in i kylskåpet över natten.

Sätt ugnen på 240 grader.

Grädda tills brödet har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 35-45 minuter)
Lycka till!

Bra tips vid surdegsbak.

Besök gärna mitt instagramkonto lisassmaskigabak

Du kanske också gillar…