Curd går att göra på de flesta frukter och bär. Men här kommer en riktig klassiker. Den söta lemoncurden passar så bra till glass!
6 äggulor
400 g mjölk
200 g grädde
70 g socker
30 g honung
Ställ in en tom skål i frysen.
Vispa äggulor och socker fluffigt.
Koka upp övriga ingredienser och dra av grytan från plattan.
Häll i äggsmeten under vispning och värm glassblandningen till 85 grader under vispning.
Ta ut skålen från frysen och häll i glassmeten, vispa några minuter.
Låt stå i kylskåp över natten eller motsvarande tid.
Häll i glassmaskinen och kör den tills glassen fått en fin konsistens. Har du ingen maskin så ställ in en form i frysen med glassmeten i. Rör med jämna mellanrum.
Lemoncurd
1 citron
1 dl socker
2 äggulor
50 gr smör
Vispa ihop citronjuice, citronskal och äggulor, låt sedan sjuda hastigt i en kastrull på låg värme. När smeten tjocknar, dra bort från plattan och rör i smöret. Låt svalna. Ringla sedan lemoncurden i glassen när den är färdig i maskinen. Använd så mycket av curden du tycker passar, jag hällde hälften i glassen och resten i en liten skål bredvid, så går det bra att ta mer för den som vill. Curden är rätt söt. Ställ i frysen någon timme.