Det är inte så ofta som jag gör cheesecake. Kan inte riktigt bestämma mig om jag tycker bäst om den som mousse, fryst eller som bakad. Men här kommer en fryst variant till min brorsdotters kalas.
Botten
100 g smör
200 g Digestivekex
en nypa salt
Fyllning
200 g jordgubbar
400 g Phiadelphiaost eller liknade färskost
3 dl grädde
1/2 dl florsocker
1 krm vaniljpulver
Skalet av en citron
Grädde, färska bär och annat som passar att garnera med.
Gör såhär
Klä en springform med bakplåtspapper i botten. Mixa kexen fint och tillsätt smält smör. Tryck ut blandningen i formen och ställ in i frysen. Under tiden gör du fyllningen.
Vispa grädden löst, vänd ner Philadelphiaost, florsocker och vanilj och fortsätt vispa. Ta ca 2 dl av smeten och häll över i en ny bunke.
Hacka jordgubbarna och tillsätt dessa i den smet du har mest av. I smeten du lade över i en ny bunke tillsätter du rivet skal av en citron.
Häll jordgubbssmeten i springformen, över botten av Digestivekex. Sätt in i frysen. Citronsmeten sätter du in i kylen och när jordgubbssmeten stelnat häller du även i citronsmeten i formen. Ställ i frysen ca 8 timmar.
Ta ut ur frysen ca en timme innan servering. Gradera efter tycke och smak.