Kanelbullar är något speciellt, vi är många som har fina minne till denna bullen. Min farmors kanelbullar är en del av min barndom och jag minns tydligt när hon stod i köket och bakade bullar. Det är inte alltid jag har tiden att lägga i köket och då är dessa supergoda enkla kanelbullar perfekta.
Deg
75 g mjukt smör
5 dl mjölk, rumsvarm
1 dl socker
12-14 dl vetemjöl special
1 tsk salt
1 tsk hel kardemumma
50 g jäst
Fyllning
200 g smör
4msk kanel
2 dl socker
2 krm tsk salt
Ägg och pärlsocker
Såhär gör du enkla kanelbullar
Ta först fram smöret till degen och fyllningen så att det hinner mjukna.
Häll upp mjölken i bunken och blanda ut jästen där i. Tillsätt sedan smör, mjölk, socker, salt och kardemumma och blanda runt. Därefter tillsätter du mjölet, lite i taget. Du slutar tillsätta mjöl när du har en fin deg. Den ska inte lossa från kanterna i bunken, den ska vara lite klibbig.
Nu låter du maskinen knåda tills dess att smöret gått in i degen och du inte längre kan se några klumpar och degen är elastisk och stark, ca 15-20 min. Av vetemjöl special blir degen starkare och du får ett luftigare resultat än vanligt vetemjöl.
Jäs degen till dubbel storlek, detta tar ca 30 min beroende på hur varmt det är i köket.
Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
Häll ut degen på ett bakbord och tillsätt lite mjöl i taget men bara så mycket att du kan hantera degen utan att den fastnar för mycket. Ju mindre mjöl du knådar i ju bättre och saftigare bullar får du. Dela degen och rulla bollar.
Sätt ugnen på 225 grader.
Låt bullarna jäsa 30 min.
Gör ett hål i varje bulle. Jag brukar använda handtaget på en kavel men det går även bra med fingret. Tänk på att göra hålet så djupt du kan. Klicka i kanelfyllningen. Pensla över bullen med ett uppvisat ägg och strö över pärlsocker.
In i ugnen 10-15 minuter eller tills de blivit gyllenbruna. Men se upp! Brända bullar är inte kul.
Är du sugen på bullar med vaniljfyllning? Testa Solskensbullar