Fina, frasiga, sega, smöriga croissanter med brie och hemkokt vinbärsgele?
JA, TACK! Detta recept är en mix av recept från Sébastien Boudet och Pain de Martin samt en dos av mitt egna ”hitta på”.
Bra att tänka på innan du börjar: Om du börjar baka på morgon dag 1 så har du nygräddade croissanter på morgonen dag 2. Håll deg och smör kylskåpskalla under hela processen.
Recept, ca 15 små croissanter
Deg:
600 g vetemjöl
60 g strösocker
12 g salt
0,5 st ägg
100 g surdeg
350 g mjölk
50 g smör till degen
Kavling:
300 g kallt smör
Pensling:
0,5 st ägg
Gör så här:
Blanda mjöl, salt och socker i en bunke.
Tillsätt ägg och surdeg. Därefter, häll i lite mjölk i taget och arbeta ihop till en smidig, hård deg.
Låt vila i rumstemperatur i två timmar.
Platta till degen och vik ihop den till ett rektangulärt paket.
Slå in i plastfolie och lägg degen i kylen. Låt vila cirka 2 timmar.
Kavling:
- Kavla ut degen till en fyrkant, använd mjöl så att den inte fastnar på bordet eller kavlen.
- Täck halva degen med ett lager kylskåpskallt smör som du hyvlar med osthyvel.
- Vik över den andra halvan av degen.
Upprepa kavlingen (steg 1-3) 3 gånger.
Låt degen vila i kylen 1h.
Upprepa kavlingen (steg 1-3) 3 gånger till.
Avsluta med att kavla ut degen till en fyrkant och skär sedan ut ca 15 fyrkanter.
Vik de små fyrkanterna på mitten och rulla ihop dem så att du avlutar med spetsen uppåt. Böj ändarna lätt inåt.
Låt dem jäsa i rumstemperatur i 3-4 timmar beroende på hur varmt du har i rummet du jäser i.
In i kylen och låt de stå ca 12 timmar.
Ät dem nybakade, med en god ost och sylt till!