Soligt, blommigt sommarbröd! Ett bröd som kommer ätas ofta här hos oss i sommar. Maskrossirapen gör du enkelt själv. Jag tar hälften maskrosor och hälften citronmeliss. Båda växer som ogräs i trädgården.
[Innandubörjar,surdeg]
Recept
400 g vetemjöl rustikt, jag har använt mjöl från Warbro kvarn
330 g vatten
80 g surdeg Så här (här startar du en surdegsgrund )
1/2 msk salt
1 dl solroskärnor
1 stor näve solrosor
2 msk kallpressad rapsolja
2 msk maskrossirap
Gör så här:
Rosta solrosfröna i en torr stekpanna. Lägg dem sedan i en skål vatten.
Blanda surdeg och vatten hastigt i en bunke.
Häll i mjöl och arbeta in i degen, du behöver inte knåda degen.
Tillsätt olja, salt, maskrossirap, rostade solrosfrön och de gula bladen på maskrosorna och blanda väl. Låt degen stå en timme.
Vik degen genom att dra kanterna mot mitten. Jäs degen tills den ökat rejält i volym, ungefär dubblerats. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i flera timmar. (Ca 4-8h) Det är många faktorer som spelar in, temperatur i rummet, årstid, hur aktiv surdegen är, kvalité på mjöl m.m. Här måste du känna dig fram och detta är en avgörande faktor hur brödet blir. Vik degen ca tre-fyra gånger under jäsningen.
Häll ut degen försiktigt på bakbordet och vik in kanterna mot mitten igen så att degen spänns på undersidan. Vänd sedan brödet om så att den runda, spända sidan hamnar uppåt. Dra försiktigt händerna runt brödets nedre kant för att forma den rund och fin. Tänk på att hela tiden hantera brödet försiktigt så att du inte pressar ut luften men ändå så kraftigt att ytan blir spänd på degen. Detta kallas runddriva.
Lägg brödet i en jäskorg med en mjölad handduk och den spända sidan nedåt. Denna sida är alltså brödets ovansida. Det går också bra att lägga brödet på en väl mjölad handduk i en bunke eller på annat sätt stötta upp degen under jäsningen.
Låt jäsa ca 1 timme innan det åker in i kylen för jäsning under natten.
När det är dags att grädda brödet, sätt ugnen på 270 grader, ca 40 minuter innan brödet ska in. (Om du vill grädda i en gjutjärnsgryta , sätt in denna nu.)
Precis innan brödet ska in i ugnen så ta ut det från kylen, vänd jäskorgen/bunken upp och ner på ett bakplåtspapper och snitta brödet med ett vasst rakblad. Spraya brödet med lite vatten.
Använd en helst bakspade för att föra in brödet i ugnen, då blir snitten bäst. Spruta lite vatten på brödet. (Eller lägg brödet i gjutjärnsgrytan.)
Grädda tills brödet har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 35-45 minuter)
Lycka till!
Bra tips vid surdegsbak.
Besök gärna mitt instagramkonto
lisassmaskigabak