Okej, såhär lång tid behöver det inte ta att baka ett gott surdegsbröd. Men det är roligt att testa och uppleva smakerna som utvecklas under tiden. Testa att baka två bröd och låt ett jäsa extra länge, så har du dig ett 60h bröd.
Till två bröd
800 g fint dinkelmjöl (funkar även med andra vetemjöl)
580 g vatten
160 g surdeg
1 msk salt
I beskrivningen nedan står det att brödet ska vila i kylen under natten. Det kan du höra med det en brödet. Sedan låter du det andra vila vidare i kylen tills det gått 60 timmar totalt. Det går så klart bra att låta bägge bröden vila längre i kylen. Men då kan du inte gör jämförelsen i smak, doft och utseende.
Häll ut degen försiktigt på bakbordet och vik in kanterna mot mitten igen så att degen spänns på undersidan. Vänd sedan brödet om så att den runda, spända sidan hamnar uppåt. Dra försiktigt händerna runt brödets nedre kant för att forma den rund och fin. Tänk på att hela tiden hantera brödet försiktigt så att du inte pressar ut luften men ändå så kraftigt att ytan blir spänd på degen. Detta kallas runddriva.
Lägg brödet i en jäskorg med en mjölad handduk och den spända sidan nedåt. Denna sida är alltså brödets ovansida. Det går också bra att lägga brödet på en väl mjölad handduk i en bunke eller på annat sätt stötta upp degen under jäsningen.
Låt jäsa ca 1 timme innan det åker in i kylen för jäsning under natten.
När det är dags att grädda brödet, sätt ugnen på 270 grader, ca 40 minuter innan brödet ska in. (Om du vill grädda i en gjutjärnsgryta , sätt in denna nu.)
Precis innan brödet ska in i ugnen så ta ut det från kylen, vänd jäskorgen/bunken upp och ner på ett bakplåtspapper och snitta brödet med ett vasst rakblad. Spraya brödet med lite vatten.
Använd en helst bakspade för att föra in brödet i ugnen, då blir snitten bäst. Spruta lite vatten på brödet. (Eller lägg brödet i gjutjärnsgrytan.)
Grädda tills brödet har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 35-45 minuter)
Lycka till!
bra-tips-vid-surdegsbak
Besök gärna mitt instagramkonto lisassmaskigabak
Lisas smaskiga bak är en blogg som drivs av mig Lisa Mattsson. Här hittar du massa smaskiga recept och de flesta har jag skrivit själv. Några recept har jag lånat men då berättar jag såklart från vem. Bland recepten hittar du det mesta i bakväg men jag har två specialområden som jag brinner lite extra för. Det ena är att baka med surdeg och det andra är att göra praliner. Du är alltid välkommen att höra av dig om du har funderingar kring recepten eller om du vill ha några tips. Jag har ett Instagramkonto och jag blir glad om du går in och följer mig .www.instagram.com/lisassmaskigabak Alternativt är du välkommen att följa mig på facebook. Sök på Lisas smaskiga bak så syns vi där. Här kommer tips på ett annat smaskigt surdegsbröd Surdegsbröd med chiliost och oliver