Brysselkex är mördegskakor med en färgad sockerkant. Ofta finns denna kakan med när man talar om ”sju sorters kakor” alltså en riktig klassiker!
Bra att tänka på innan du börjar: Hetaste tipset när det gäller mördegskakor är att inte överarbeta degen.
Recept:
100 g ( 1 dl) socker
200 g smör
300 g ( 5 dl) vetemjöl
Och ett ägg för konsistensen
1 dl strösocker
Några droppar livsmedelsfärg
Såhär gör du:
Rör i hop alla ingredienser utom ägget, går bra i hushållsmaskinen men överarbetar inte degen! Arbeta försiktigt in ägget tills en bra konsistens.
Rulla till en rulle i önskad storlek. Jag tycker som alltid att kakor är godast små men här får smak och tycke styra. (ca 3 cm i diameter kan vara lagom)
Rör i hop 1 dl socker med livsmedelsfärg i en skål och häll ut på bakbordet. Rulla rullen i sockret.
Lägg rullen i plastfolie och låt vila en halvtimme i kylen så att den blir kall.
Sätt ugnen på 175 grader
Skiva rullen i ca 0,5 cm skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda ca 10 minuter
Ta en bit av degen och passa på att göra underbara Korintkakor!