En perfekt efterrättspralin med kraftfull mörk choklad och len, mjuk och fyllig mint i mitten. Det är en riktigt bra smakkombination. Tänk en kopp kaffe efter en god middag och så en liten, söt, smakrik pralin till det. Pricken över i!
Bra att tänka på innan du börjar: Temperera chokladen, verkar det krångligt så gör iallafall ett försök. Det blir så mycket vackrare. Misslyckas du är det inte värre än att du slösat lite tid, smaken är ändå densamma. Lyckas du med tempereringen så får du en blank och fin pralin som inte smälter lika lätt. Temperera Choklad Jag har en pralinform till pralinerna och skriver receptet utifrån det. Har du ingen sådan form så kan du använda ischoklad formar men det blir lite mer pyssel så jag rekommenderar en pralinform.
Ett tips är att ha plasthandskar så slipper du fula fingeravtryck på dina praliner.
Recept:
24 praliner
150 g mörk choklad
Mintfyllning
1 dl florsocker
2 krm pepparmint
1 tsk vatten
1/2 dl färskost typ Philadelphia
Så här gör du:
Häll choklad i formen så att alla hål blir fylla med choklad. Vänd formen upp och ner, skaka ur all överflödig choklad. Skrapa av formen med en palett, spackel eller degskrapa.
Nu ska chokladen stela och under tiden gör du fyllningen.
Blanda florsocker och färskosten. Späd försiktigt med vatten till önskad konsistens.
Spritsa i fyllningen i chokladskålarna i formen, lämna en millimeter upp till kanten..
Låt stelna till i kylen.
Häll över resten av chokladen och skrapa igen över formen.
Låt stelna i kylskåpet och förvara dem sedan lite svalare än rumstemperatur. (ca 18 grader) De blir inte förstörda kylen men de blir lätt matta och lite gråa i färgen. Likaså kan de smälta i rumstemperatur och hållbarheten blir kortare där.
Vänd formen upp och ner. Om temperering nu lyckades har chokladen krympt något och lossnar lätt från formen.
Testa fler smaker på praliner som du hittar här på bloggen och gör en hel ask!