En katalan är en mazarin med hallonsylt. Här kommer min tolkning och då med björnbärssylt istället. Vill du göra en mer traditionell katalan byter du bara till hallonsylt. Jag har fram tills för ett par månader sedan verkligen inte gillat sylt alls. Tyck att det varit för sött. Det var innan jag hade smakat min mans hemgjorda björnbärssylt. Herregud vad gott! Jag kan ha den på allt!
Bra att veta innan du börjar: Att baka katalaner består av fyra steg och du bestämmer själv hur mycket du vill göra själv. 1. Mördegen 2. Fyllningen 3. Gräddningen 4. Glasyren. I mitt recept gör jag allt från grunden men ger tips på var du kan hitta genvägar.
Du behöver aluminiumformar till katalanerna.
Recept för 12 katalaner
100 g (1 dl) socker
325 g smör
300 g (5 dl) vetemjöl
250 g mandelmassa
2 ägg
1 dl björnbärssylt (eller hallon)
Mördegen
Denna gör jag på en klassisk 1-2-3 deg (en del socker, två delar smör, tre delar vetemjöl)
Om du gör denna mängden får du lite över som du kan lägga i frysen och ta fram vid ett senare tillfälle.
100 g ( 1 dl) socker
200 g smör
300 g ( 5 dl) vetemjöl
Och ett ägg för konsistensen
Rör ihop alla ingredienser utom ägget, går bra i hushållsmaskinen men överarbeta inte degen! Arbeta försiktigt in ägget till en bra konsistens.
Låt degen vila och bli kall i kylen.
Kavla ut den kylskåpskalla degen ca 2 mm tjock. Tryck ut cirklar med ett glas. Lägg i aluminiumformarna och tryck ut degen i formen. Lägg en klick sylt i botten. Skär av kanterna med en kniv. Ställ i kylen under tiden du gör fyllningen.
Fyllning
250 g mandelmassa (Jag rekommenderar att du gör den själv men det går såklart att köpa. Recept på Mandelmassa)
125 g smör
2 ägg
Rör samman alla ingredienser till en smet och fyll en spritspåse.
Fyll med mandelmassefyllning upp till 2/3 av formen.
Grädda i ugnen på 190 grader i 20 minuter.
Låt katalanerna svalna.
Glasyren
2 dl florsocker
2-3 msk vatten.
sylt
Pensla katalanen med ett lager sylt så det blir färg på kakan. Rör samman glasyren, den ska vara rätt tunn och bre över katalanen.
Låt den stelna.
Mazariner kan du variera i det oändliga. Testa fler sorter!