De ska vara små! Alla småkakor ska vara små, för då kan man äta många! Jag tycker mycket bättre om det gamla sättet att fika med ”sju sorters kakor” än en mega-maxad-super-cupcake där illamåendet kommer redan efter en halv kaka. Nej, att få testa flera olika sorters små kakor under en och samma fikastund passar mig bäst. Då är schackrutor en kaka som gärna får vara med på bordet!
Bra att tänka på innan du börjar baka: Mördeg ska vara kall men då är den svårt att jobba med så jag låter den vara i kylen någon halvtimme innan den åker in i ugnen.
Cirka 50 kakor
100 g ( 1 dl) socker
200 g smör
300 g ( 5 dl) vetemjöl
1 ägg
2 msk kakao
1 krm vaniljpulver
Sätt ugnen på 175 grader
Rör ihop smör, socker och vetemjöl. Det går bra i hushållsmaskinen, men överarbeta inte degen! Arbeta försiktigt in ägget till en bra konsistens.
Låt degen vila och bli kall i kylen.
Sätt ugnen på 175 grader.
Dela degen i två delar.
Smaksätt ena delen med vanilj och den andra med kakao.
Rulla ut två längder av varje deg och lägg ihop till en fyrkant som bildar ett schackmönster.
Skär i ca 1 cm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda ca 10 minuter i ugnen. Passa noga!