Läckra praliner med ljuvlig nougatfyllning på hasselnötter och choklad. Och visst ser de häftiga ut?
Bra att tänka på innan du börjar: Temperera chokladen, verkar det krångligt så gör iallafall ett försök. Det blir så mycket vackrare. Misslyckas du är det inte värre än att du slösat lite tid, smaken är ändå densamma. Använder du en pralinform i hårdplast krävs tempereringen för att pralinerna ska lossna från formen. Lyckas du med tempereringen så får du en blank och fin pralin som inte smälter lika lätt. Temperera Choklad Jag har en pralinform till pralinerna och skriver receptet utifrån det. Har du ingen sådan form så kan du använda ischoklad formar men det blir lite mer pyssel så jag rekommenderar en pralinform.
Ett tips är att ha plasthandskar så slipper du fula fingeravtryck på dina praliner.
Recept
24 praliner
200 g vit choklad
Nougat
60 g florsocker
100 g choklad
100 g hasselnötsmjöl
150 g grädde
Så här gör du:
Smält chokladen genom att temperera den.
Till pralinerna på bilen har jag färgat den vita chokladen med choklad färg i pulverform. Instruktioner för det finns på förpackningen. Den lila färgen har jag stänkt i formen och låtit stelna innan jag fyllt dem med chokladen. Men det går utmärkt att göra helt vita praliner.
Häll choklad i formen så att alla hål blir fylla med choklad. Vänd formen upp och ner, skaka ur all överflödig choklad. Skrapa av formen med en palett, spackel eller degskrapa.
Nu ska chokladen stela och under tiden gör du fyllningen.
Bryt chokladen i små bitar och lägg i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen.
Sikta ner florsockret och där efter tillsätt hasselnötsmjölet.
Låt svalna men inte stelna.
Spritsa i fyllningen i chokladskålarna i formen, lämna en millimeter upp till kanten.
Låt stelna till i kylen.
Häll över resten av chokladen och skrapa igen över formen.
Låt stelna i kylskåpet och förvara dem sedan lite svalare än rumstemperatur. (ca 18 grader) De blir inte förstörda kylen men de blir lätt matta och lite gråa i färgen. Likaså kan de smälta i rumstemperatur och hållbarheten blir kortare där.
Vänd formen upp och ner. Om tempereringen nu lyckades har chokladen krympt något och lossnar lätt från formen.
Här på bloggen hittar du flera goda recept på olika fyllningar till praliner!