Vetebröd

Lussekatter

Lussebak är årets obligatoriska bak! Det MÅSTE finns lussekatter i frysen under hela december om det ska bli någon julstämning. Jag har på något konstigt vis fått för mig att lussekatter inte är så onyttiga och jag kan äta dessa utan något som helst dåligt samvete ända fram till jul. Rätt skönt faktiskt.

Bra att veta innan:

Har du bra framförhållning med lussebaket så lägg russinen i blöt kvällen innan och saffranet tillsammans med sockret och sprit samtidigt, så får du ut mest smak.

Jag har hushållsassistenten till hjälp för att arbeta degen, det tycker jag blir allra bäst.

Smöret ska vara mjukt men fast när du tillsätter det. Om det blandas ihop med degen under knådningen så får du ett luftigare och bättre resultat än om du smälter smöret.
När smöret är fast så binder det mer luft i degen och då jäser degen bättre eftersom degen blir mjukare och mer elastisk. Det blir också enklare då du inte behöver värma degvätskan och hålla reda på temperaturer. 

Recept

50 G smör 

2,5 dl mjölk

1pkt jäst

9 dl vetemjöl special

1 dl socker

1/2 tsk salt

2 ägg

2 pkt saffran

Så här gör du lussekatter

Smula jästen i en bunke. Blanda i socker, saffran smör och salt, mjölk och ett

ägg. Tillsätt lite mjöl i taget och kör degen ca 10 minuter. Låt jäsa någonstans där det är lite varmare än rumstemperatur (ca 25-30 grader). I ugnen med bara lampan tänd och en skål ljummet vatten fungera bra. Lussekatterna ska bli dubbelt så stora. Det kan ta olika lång tid. Du känner att jäsningen är klar när degen åker upp igen efter du petat på den.

Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla dem med ett uppvisat ägg och tryck i två russin i varje lussekatt.

Du kan även hoppa över ägget och pensla med sockerlag så fort de kommit ut ur ugnen. (Testa med hälften av lussekatterna så får du se vad du föredrar.)

In i ugnen 5-10 minuter eller tills de blivit gyllenbruna.

Låt fantasin flöda och tillverka andra roliga figurer!

Du kanske också gillar…